Αμπεμπαμπλόμ

Το “Αμπεμπαμπλόμ” είναι ένα παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι στην Ελλάδα, γνωστό για τον ρυθμικό του ήχο και την απλότητα του. Είναι συνήθως μέρος μιας διαδικασίας επιλογής, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν το τραγούδι για να διαλέξουν ποιος θα ξεκινήσει ή θα συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι. Όπως και άλλα παιδικά παιχνίδια αυτής της μορφής, το “Αμπεμπαμπλόμ” συνδέεται με την παράδοση, την κουλτούρα και την προφορική ιστορία των παιχνιδιών που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Το Τραγούδι

Το τραγούδι του “Αμπεμπαμπλόμ” είναι το εξής:

Αμπεμπαμπλόν του κίθε μπλονΑμπεμπαμπλί του κίθε μπλόν μπλιν μπλον
Μεσ στην πιάτσα πάνε κι έρχονται χιλιάδεσΚοριτσάρεσ που γουστάρουνε ροκάδεσΚαι δε νοιάζομαι αν στο τέλοσ πέσω έξωΒρήκα τρόπο τη δικιά μου να διαλέξω
Αμπεμπαμπλόν του κίθε μπλονΑμπεμπαμπλί του κίθε μπλόν μπλιν μπλον
Για το μέλλον δε με νοιάζει τι θα γίνειΑν καπνίζει η δικιά μου ή τα πίνειΑν φοράει μίνι αν αφήνει νύχιΌτι είναι να σου τύχει θα σου τύχει
Αμπεμπαμπλόν του κίθε μπλονΑμπεμπαμπλί του κίθε μπλόν μπλιν μπλον
Η ζωή μασ έχει γίνει δυο ανάσεσΚαι μετά μασ περιμένουνε οι κάσεσΓι’ αυτό γλέντα με ποτό και γκομενάρεσΤ’ άλλα είναι άρεσ μάρεσ κουκουνάρεσ
Αμπεμπαμπλόν του κίθε μπλονΑμπεμπαμπλί του κίθε μπλόν μπλιν μπλον

Το τραγούδι δεν έχει συγκεκριμένο νόημα, είναι μια απλή σειρά συλλαβών και ήχων που δημιουργούν έναν ευχάριστο ρυθμό. Η δομή του είναι κυκλική, και οι ήχοι είναι εύκολοι για τα παιδιά να τους προφέρουν και να τους ακολουθήσουν. Όσο απλοϊκό κι αν φαίνεται, η μελωδία και ο ρυθμός του τραγουδιού είναι ιδανικοί για να κρατούν την προσοχή των παιδιών και να κάνουν τη διαδικασία επιλογής διασκεδαστική.

Πώς Παίζεται

Το παιχνίδι είναι πολύ απλό. Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και ένας ή μία από την ομάδα απαγγέλει το τραγούδι ενώ δείχνει με τη σειρά τους παίκτες. Ο κάθε στίχος αντιστοιχεί σε έναν παίκτη. Όταν ολοκληρωθεί το τραγούδι, το παιδί που «δείχθηκε» στο τέλος του τραγουδιού είναι αυτό που θα επιλεγεί για να κάνει κάτι συγκεκριμένο, όπως να αρχίσει το παιχνίδι ή να είναι “το κορόιδο” σε κάποιο άλλο παιχνίδι.

Συχνά το “Αμπεμπαμπλόμ” χρησιμοποιείται και ως τρόπος να επιλεγεί η σειρά συμμετοχής των παιδιών σε κάποιο άλλο παιχνίδι, παρόμοια με τον τρόπο που σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται μετρήσεις όπως το “eeny, meeny, miny, moe”.

Ιστορικό και Πολιτιστικό Υπόβαθρο
Το “Αμπεμπαμπλόμ” είναι μέρος μιας ευρύτερης παράδοσης παιδικών τραγουδιών και παιχνιδιών που υπάρχουν σε πολλές χώρες. Παρόλο που το τραγούδι και οι λέξεις του δεν φαίνεται να έχουν κάποια συγκεκριμένη ετυμολογική προέλευση, η σημασία του έγκειται στην κοινωνική του λειτουργία, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικοποίησης, ομαδικής συνεργασίας και δικαιοσύνης.

Αν και είναι ένα απλό παιχνίδι, εμπεριέχει βαθύτερες αξίες που σχετίζονται με την έννοια του “δίκαιου παιχνιδιού” (fair play). Μέσα από την τυχαία διαδικασία επιλογής, διδάσκει στα παιδιά την αποδοχή του αποτελέσματος, όποιο κι αν είναι αυτό, χωρίς εντάσεις ή αμφισβητήσεις.

Παραλλαγές και Εκδοχές

Στην Ελλάδα, το τραγούδι του “Αμπεμπαμπλόμ” παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές του κόσμου, συναντάμε παρόμοιες μεθόδους επιλογής παικτών με διαφορετικά τραγουδάκια ή λέξεις, ανάλογα με την τοπική γλώσσα και κουλτούρα. Παραλλαγές του “Αμπεμπαμπλόμ” μπορούν να βρεθούν σε άλλες γλώσσες με παρόμοια λειτουργία, πάντα στο πλαίσιο της παιδικής επιλογής.

Συμβολική Σημασία

Αν και μπορεί να φαίνεται ένα απλό και χαρούμενο παιχνίδι, το “Αμπεμπαμπλόμ” φέρει μια μορφή πολιτιστικής κληρονομιάς που περνάει από γενιά σε γενιά. Οι παιδικές μνήμες που συνδέονται με τέτοια παιχνίδια δεν ξεχνιούνται εύκολα και συχνά ανακαλούνται από τους ενήλικες με νοσταλγία. Πέρα από τη διασκέδαση, διδάσκει στα παιδιά αξίες που σχετίζονται με την κοινωνική συνύπαρξη και το σεβασμό των κανόνων.

Συμπέρασμα

Το “Αμπεμπαμπλόμ” είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ελληνικής παιδικής παράδοσης, ένα παιχνίδι που ενώνει τη διασκέδαση με τη διδασκαλία σημαντικών αξιών. Ακόμη και σήμερα, παρά την τεχνολογική ανάπτυξη και τα ψηφιακά παιχνίδια, το “Αμπεμπαμπλόμ” παραμένει μια δημοφιλής και αγαπημένη επιλογή για τα παιδιά. Η απλότητά του και η διαχρονική του αξία το καθιστούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά παιχνίδια της Ελλάδας.